UNA COSA MOLT GRAN EN UNA DE MOLT PETITA

dissabte, 7 de desembre de 2013

Tot és possible. Paraules per a l’esperança
Tot és possible, fins i tot que el gran Martí i Pol hagi arribat per primer cop a qui escriu aquesta ressenya. Les antologies ja ho tenen, això, però aquesta, entremesclada amb els comentaris de Roger Canadell, i amb les il·lustracions que l’acompanyen, és molt atractiva. Sempre amb el tema de l’esperança, que em sembla vertebrador en l’obra de Martí i Pol, veient la gran quantitat de poemes (tan lleugers de llegir) que omplen aquest llibre.

“no et seria fidel si per haver-te/ perdut tanqués la porta a l’esperança” (36), aquest fragment em recorda el tan conegut “Tu ja no hi ets i floriran les roses”, que curiosament no surt en aquest llibre. “Tots els camins són bons per fer camí” (37), un sol vers per dir, segurament, que no importa el camí, però que tots s’han de fer com si fossin l’únic, al capdavall. M’agrada moltíssim “Tan sense esforç, venim de la claror/ i anem a la claror” (86), dedueixo que el present, el Carpe diem no és pas important, doncs. També: “mentre no ens abandoni l’esperança/ de convertir cada gest en un símbol” (86), de convertir la vida, la realitat en poesia, segurament. Del darrer poema en transcrivim l’última estrofa (101), 

Tot serà poc, i l’heura i la paret
proclamaran conjuntament el dret
de vulnerar la nova plenitud.

L’heura, la forma, i la paret, el contingut, són dintre, vulneren la nova plenitud, com ho fa la poesia dins les nostres vides.

Sobre les magnífiques intervencions de Roger Canadell, m’agrada quan parla del “do” (10), relacionat amb l'esperança, que es desprèn de l’obra de Martí i Pol. I quan diu “Tornar a començar, tornar a viure més plenament és el projecte d’esperança i de felicitat que tard o d’hora, tothom acaba perseguint” (49). Una altra frase: “I els somnis només es fan realitat quan s’estima esperançadament” (92).

Aquest llibre és un regal excel·lent per Nadal, fins i tot hi ha un poema anomenat “Nit de Nadal”. Molt ben editat, i amb poemes o fragments de poemes molt ben escollits, la imatge que transmet d’aquest poeta és insuperable. I permet de reflexionar sobre una esperança que si ha de ser com la seva poesia, segur que val la pena.

Tot és possible. Paraules per a l’esperança. Miquel Martí i Pol, a cura de Roger Canadell. Badalona: Ara llibres, 2013


11 comentaris:

GEMMA ha dit...

El somni i l'esperança ben enllaçades, aliades, han d'anar juntes si un vol fer-ne realitat, i tant! Sabia del llibre, ara però tinc més ganes de fer-me amb ell.

Helena Bonals ha dit...

Gemma,
com diu la ressenya del darrere d'aquest llibre, és un "petit tresor". No sabia que Martí i Pol fos tan bo. A més, el pot llegir tothom, encara que no sigui avesat a la poesia.

ninona ha dit...

Gran, Martí i Pol, molt gran.

Per cert, Helena, et busquen pel niporepte de l'ARC. reprodueixo: PER HELENABONALS

Unknown ha dit...

Té mèrit arribar tant a la gent que està avesada a la poesia, com tu :) i a la que no, com jo. M'agrada Miquel Martí Pol.

Helena Bonals ha dit...

ninona,
no puc obrir aquest enllaç!

Helena Bonals ha dit...

Loreto,
no m'estranya que t'agradi!

Helena Bonals ha dit...

ninona,
ja ho he vist, però no sé com penjar la foto! Ajuda!!!

Glo.Bos.blog ha dit...

Marti i Pol va ser un gran poeta i un home molt valent. Les dues qualitats són admirables.

Helena Bonals ha dit...

Sí, Glòria, i més tenint en compte les seves circustàncies.

Matemáticas de Gabriel ha dit...

Permet-me, Helena, que et digui que el teu blog és una petita joia, almenys per mi. M'agrada la poesia però ni sóc cap avesat, com tu dius, ni cap enté; simplement m'arriba al cor, que és on ha d'arribar, o no.
Així que trobar-se amb uns poemes tan ben seleccionats i amb els comentaris aclaridors de sempre, és tot un luxe.
Coneixia molt poc Martí i Pol, i m'està agradant moltíssim tot el que estic descobrint.
Una abraçada i bona setmana.

Helena Bonals ha dit...

Gabriel,
jo tampoc coneixia aquest poeta, no sabia el per què de tanta anomenada. Amb aquesta antologia sí.