UNA COSA MOLT GRAN EN UNA DE MOLT PETITA

diumenge, 5 de març de 2023

Evita paraulesEvita paraules, conceptes,

camins fressats. Observa

el lament de la llum

per existir. Aprèn

per oblidar, per ésser

-tot just.


CLAPÉS, Antoni in nuce

Edicions Proa, 2000

Un cop vaig llegir alguna cosa així com que hom dóna voltes al mateix sense sortir-se'n, fins que no arriba de manera espontània a ser genial. Repetir "paraules, conceptes" pot ser poc productiu, però inspirar-se en la idea interior dins una obra no té res de dolent. No diuen allò que els autors escriuen sempre la mateixa obra? De totes maneres, "Aprèn per oblidar" és una bona màxima. Lluís Llach canta "Aprendre per saber desaprendre". 

Aquest "lament de la llum per existir" parlaria de la dificultat per veure-hi clar a la vida. Una petita joia, aquest poema.

5 comentaris:

xavier pujol ha dit...

Aprendre és l'essencial. Fins els darrers dies de la vida.

Helena Bonals ha dit...

Xavier,
Suposo que sí!

KRT ha dit...

Els versos d'Antoni Clapés sorprenen i fan reflexionar. Com quan diu "Tots els camins, ¿no són el mateix camí? / Canvies tu, no pas el camí". O quan diu "Hoste i invitat són tu mateix". Els poemes conviden el lector a continuar-los en el seu interior, a fer-se'ls seus i dotar-los de sentits potser diferents. Gràcies per suggerir-me'n la lectura.

Helena Bonals ha dit...

M'agraden molt aquestes cites d'Antoni Clapés, Ramon. En saps moltíssim.

Empar ha dit...

Gràcies, Helena, per compartir aquest bellíssim poema d'Antoni Clapés i una de les meves fotografies de finestres. Les teves reflexions sobre el poema són molt interessants.

Una abraçada,

empar