UNA COSA MOLT GRAN EN UNA DE MOLT PETITA

dimecres, 20 de gener del 2010

T’entro el dia a repèl,
verge de matinada,
de sang encesa sota el nacre.
Tots els vels de les sis,
de les set,
de les albes tancades,
se t’obren al silenci
amb febre i clarobscurs
de mirall ben trempat.
A l’hora de l’esclat blaveja l’aigua
de barques a retorn;
l’escuma i els bramuls
s’esberlen a les roques
i les bavoses de la nit s’obliden
sota el pas triomfal.

XIRINACS, Olga Óssa Major

“T’entro el dia” allò més masculí (la nit és més femenina), “a repèl”, de mala gana. El dia, allò racional, en contrast amb l’exotisme de la nit, allò més intuïtiu i oriental. Ella és “de sang encesa sota el nacre”, per sota de l’aparent fredor, és apassionada, paradoxalment. Totes “les albes tancades”, totes les vegades que s’ha negat a obrir les finestres, es concentren en aquesta vegada, “amb febre i clarobscurs”: no ho veu tot blanc o negre, sinó amb matisos “de mirall ben trempat”, com el de la poesia, les metàfores, que deixen entreveure lleugerament només el que diuen. “A l’hora de l’esclat”, en l’acte sexual, la passió es concentra, “l’escriure i els bramuls/ s’esberlen a les roques”, les idees xoquen contra les roques de la vida, allò més terrenal, i les bavoses, allò orgànic, “s’obliden/ sota el pas triomfal”: s’obliden d’allò abstracte, cristal.lí, l’amor, per uns moments, segurament. Poema colpidor sobre la pèrdua de la virginitat.

4 comentaris:

Joana ha dit...

Em sembla un magnífic poema molt al·legòric que deixen entreveure un moment de gran passió mitjançant una llarga succeció de metàfores protagonitzades per l'escuma i els bramuls de la mar.
I la teua interpretació Chapeau!

Helena Bonals ha dit...

Merci beaucoup!!!

Em sentia força insegura de la meva interpretació, perquè com la majoria dels poemes, no denota gaire res d'entrada, però sí que connota molt.

Joana ha dit...

Personalment crec que el llenguatge connotatiu és el més apte per a la poesia, tot i això, sempre hi ha poemes de tipus narratiu amb molt poques imaatges que també tenen el seu encant.

GEMMA ha dit...

Me l'he llegit dos cops, abans de llegir-te a tú, i les metàfores són de temàtica sensual i sexual, però com sempre, sort que et tinc a tu per desxifrar tot el conjunt! Merci ma jolie Helena...