UNA COSA MOLT GRAN EN UNA DE MOLT PETITA

dimecres, 22 de desembre del 2010

L'anell de Moebius

Per a Pilar Iglesias de la Torre


L’amor en una edat
que crida l’estació secreta

Serkan Ozan Özağaç


De bell començament fou la foscor.
Ara les meues mans són el costum
de l’ombra de la pell de dia,
però toquen el revers de la llum,
el desig a la nit.

BESSÓ, Pere Aigües turques, 2010

Al principi, la manca d'empatia, l'abstracció, sobretot per al nen, el primitiu, el poeta. Amb el temps hom passa d'enamorar-se a estimar, la prosa, "el costum de l'ombra" en què s'ha convertit la foscor primitiva, amb l'estabilitat. Però el poeta no s'oblida del contrari del dia, la nit, la poesia. De fet els té tots dos alhora, com passa amb l'anell o banda de Moebius: "una superfície de dues dimensions no orientable solament amb un costat quan és submergit en l'espai euclidià tridimensional", diu la wikipedia. Les seves mans toquen l'exterior i l'interior, allò racional i l'inconscient al mateix temps.

Sobre la cita de dalt, i en relació amb això : l'amor en una edat que ha de ser gairebé amagat, amagat com sempre dins la poesia, que mostra el món al mateix temps que l'oculta.

4 comentaris:

Joana ha dit...

Uffff! que difícil, em costa d'entendre molt!!! D'alguna manera el relacionaria amb el desamor i el desig per conservar la passió d'un amor que ha mort amb el temps i s'ha convertit en costum.

Tampoc n'estic segura del que dic!!!

M'agrada molt com l'has enfocat. Molts dels poemes del Besso són bastant complicats per a mi, no els acabe de veure tot i que m'atrauen molt!

Helena Bonals ha dit...

Jo hi veig la diferència entre l'amor sagrat, de Penèlope, fet de prosa, per un cantó; i l'amor profà, de la sirena Calipso (Ulisses és ell), propi de la poesia. No té res a veure l'un amb l'altre, però poden conviure. És com si de la foscor passés a la llum per voler tornar a la foscor, la nit que torna boig en la cançó d'Adamo.
Espero haver-me explicat.

Joana ha dit...

I tant Helena, me l'emporte al face, que així segur que el llig el Bessó i a veure si s'mplica!!!

Joana ha dit...

He deixat un regalet de nadal al teler!

Que passes molt bones festes i compte amb el cava i amb la veu si cantes molt!!!